Gemeente Elburg

Persbericht

Elburg, 20 december 2021

Elburg start met wekelijkse PCR-lollytest schoolkinderen

Elburg start als eerste gemeente in Nederland met het wekelijks testen van schoolkinderen op corona. Leerlingen van de Admiraal van Kinsbergenschool krijgen een kindvriendelijke PCR-lolly waarop ze 30 seconden sabbelen. Zodra de school na de kerstvakantie weer open gaat, start de school met deze test.

“We hebben de ouders inmiddels geïnformeerd en we kregen opgeluchte reacties”, stelt burgemeester Jan Nathan Rozendaal. “Door kinderen twee keer per week met PCR te testen houden we de besmettingen onder controle. Volgens het RIVM zijn scholen nu de grootste besmettingshaarden voor het coronavirus waardoor leerkrachten en volwassenen in de huiselijke kring ziek worden. Op deze manier houden we de gemeenschap veilig met respect voor elkaars levensovertuiging. Als burgemeester ben ik er trots op dat we als eerste gemeente die verantwoordelijkheid nemen en zo uitval van het onderwijs proberen te voorkomen.”

De eerste school die massaal gaat testen, is de Admiraal van Kinsbergenschool. De gemeente en de school werken hiervoor samen met de Human Diagnostics Group (samenwerking het Nederlandse U-Diagnostics en het Duitse Labor Dr. Whisplinghoff), dat onder de naam HealthCheckCenter ruim 100 testlocaties heeft in ons land. Door de vestiging van een testlocatie in Elburg ontstond er een prettige samenwerking.

Leerkrachten blij

“De leerkrachten en het bestuur van onze school zijn hier heel blij mee”, vult Els Baauw aan, directeur van de Admiraal van Kinsbergenschool. “De aanpak is gebaseerd op het model dat de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen al in mei van dit jaar heeft ingevoerd op scholen. Dat die aanpak werkt, blijkt uit het feit dat deze deelstaat de laagste besmettingsgraad heeft van heel Duitsland. Sinds mei afgelopen jaar worden alle 1,5 miljoen schoolkinderen twee keer per week met PCR getest op de aanwezigheid van het Covid-19-virus. Dat gebeurt klassikaal.”

Elke leerling in de klas krijgt een soort lolly met een katoenen propje erop. Daar sabbelen ze 30 seconden op. Deze methode is kindvriendelijker dan de test met een staafje in de neus. Vervolgens gaan alle lolly’s per klas in één verzamelcontainer. Alle klassen leveren hun verzamelcontainer in waarna deze worden opgehaald en in de geaccrediteerde medische laboratoria van U-Diagnostics/Labor Dr. Whisplinghoff en/of Eurofins worden geanalyseerd. Als in een verzamelcontainer het virus wordt aangetroffen, is dus een of meer van de leerlingen in de betreffende klas besmettelijk en gaan de leerlingen én de leraar naar huis in isolatie. Die leerlingen en de leraar moeten vervolgens de lolly-test thuis individueel afnemen en inleveren op school, zo is alsnog te achterhalen welke leerling of leerlingen besmet zijn. Deze moeten thuisblijven en uitzieken. De andere leerlingen kunnen dan weer naar school.

https://www.destentor.nl/elburg/elburgse-basisschool-test-als-eerste-kinderen-preventief-met-pcr-lolly-daar-sabbelen-ze-dertig-seconden-op~ad279a4b/

https://www.trouw.nl/binnenland/de-scholen-open-likken-elburg-probeert-nieuwe-test~b999262f