Merendeel eenmanszaken heeft coronacrisis creatief overleefd

UTRECHT, 6 april 2022

45% van de eenmanszaken stelt dat het bedrijf er financieel prima voor staat na de coronacrisis. Nog eens 40% zegt dat het goed gaat. Veel ondernemers hebben de moeilijke tijd benut om samen te werken met branchegenoten om zo de krachten te bundelen. Anderen zijn deels in loondienst gegaan bij een werkgever om zo het inkomen op peil te houden. Enkele ondernemers hebben de zaak gesloten voordat het tot financiële problemen zou leiden.

Dat blijkt uit een peiling onder 300 eenmanszaken in opdracht van VRB Adviesgroep, met meer dan 1.000 ondernemers als klant een van de grote financiële dienstverleners in ons land.

‘Het is een goed teken dat eigenaren van eenmanszaken creatief zijn in het vinden van oplossingen om moeilijke tijden te doorstaan. Want voor je het weet zit je diep in de financiële ellende en ben je persoonlijk aansprakelijk voor alle schulden’, stelt Pim van Rijswijk, oprichter en algemeen directeur van VRB.

5% zit in de penarie

Van Rijswijk: ‘Van alle respondenten gaf 75% aan geen schulden te hebben bij de Belastingdienst. Voor 15% zijn die te overzien terwijl 5% van de ondernemers aanzienlijk in de schulden zit met bedragen tussen de 40.000 en 50.000 euro. Ze lopen een persoonlijk risico prive aansprakelijk te worden gesteld. 15% geeft aan de schulden maar met moeite te kunnen betalen. Voor hen was het beter geweest als ze de eenmanszaak hadden ondergebracht in een BV, dan ben je beter beschermd.’

Volgens de peiling heeft de coronacrisis de ondernemers wel aan het denken gezet over de rechtsvorm. 15% wil de eenmanszaak overzetten naar een BV. 20% overweegt dat nog en 55% houdt het bij het oude.

‘Bij degenen die de overstap naar een BV willen maken is bescherming tegen prive aansprakelijkheid met 30% het belangrijkste motief. 5% doet het vanwege bescherming tegen de Belastingdienst. Voor 10% is de reden minder belasting te betalen.’

https://www.bnr.nl/nieuws/ondernemen/10472594/eenmanszaken-hebben-coronacrisis-grotendeels-goed-overleefd

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *