CAPELLE A/D IJSSEL, GROOT-AMMERS, 27 januari 2021
Het oprollen van chemische drugslabs heeft wrang genoeg geleid tot een nieuw specialisme: het saneren van verontreinigde grond en gebouwen. Dat stellen de twee saneringsspecialisten Arnicon en Mourik voor de aanvang volgende week met het opruimen van een crystal meth lab in Drempt in de gemeente Bronckhorst.
‘De politie rolt jaarlijks tientallen drugslabs op. Nederland heeft wereldwijd de bedenkelijke reputatie van goede kwaliteit xtc. Daarnaast is het zeer verslavende Crystal meth booming business in de onderwereld’, stelt projectleider Wout Spruijt van Arnicon namens beide bedrijven.
Spruijt: ‘In zo’n drugslab treffen we levensgevaarlijke stoffen aan. Vaten met o.a. zoutzuur, formaldehyde, aceton, mierenzuur. Maar ook stoffen zoals MDMA en amfetaminen worden bij de productie gebruikt. Dit zijn bijtende en giftige stoffen en dus gevaarlijk voor de gezondheid en het milieu. Behalve in Nederland worden we ook steeds vaker gevraagd in België.’
Giftig kwik
In Bronkhorst doet de bijzondere situatie zich voor dat er grote hoeveelheden kwik gebruikt zijn bij het productieproces. Spruijt: ‘De schuur waarin het drugslab gehuisvest was en de onderliggende gierkelder zijn vervuild geraakt met drugsafval met resten kwik. Kwik is bijzonder giftig en heeft eigenschappen die maken dat het verwijderen veel specialistische saneringskennis vraagt.
‘Naast de labs wordt er dagelijks op afgelegen weggetjes op het platteland drugsafval gedumpt. Die vaten moeten ook veilig worden afgevoerd door onze specialisten.’
‘Het saneren van illegale drugslabs is wrang genoeg een nieuwe bedrijfstak geworden. Het opruimen van een lab kost gemiddeld tienduizenden tot regelmatig enkele honderdduizenden euro’s. En we zien eerder een toename van het aantal drugslabs dan een afname. Dat komt omdat de kwaliteit zo goed is en er in Nederland een goede infrastructuur voor productie, transport en handel voorhanden is. 85% is voor de export. Experts schatten dat er in ons land bijna twintig miljard euro omgaat in de handel in harddrugs.
Kat-en-muisspel
‘Voor ons blijft het voorlopig aanpoten. Het oprollen van illegale drugslabs staat bovenaan het prioriteitenlijstje van de politie. Het is een kat-en-muisspel tussen criminelen en de politie. Zolang dat doorgaat, blijven wij doorgaan met saneren.’
Onder het saneren van een drugslaboratorium valt het verwijderen en afvoeren van gevaarlijke (grond)stoffen en chemicaliën. Ook het afvoeren van de gevaarlijke stoffen behoort tot de werkzaamheden. De werkzaamheden worden ondersteund door metingen en monsternames. Ook daarvoor hebben Arnicon en Mourik de voorzieningen in huis.
Mourik en Arnicon hebben beide een lange staat van dienst opgebouwd in het saneren van verontreinigde bodems en gebouwen, en in de afhandeling van spills en calamiteiten. Tot zeeschepen aan toe. Mourik als eerste bij het gifschandaal in Lekkerkerk in het begin van de jaren ‘80. De eerste keer dat er op grote schaal grond gereinigd moest worden.
Na al die jaren is er een ruime hoeveelheid kennis en ervaring opgebouwd om klanten weer een schone en veilige omgeving te bieden. Daartoe hoort niet alleen het opruimen en saneren van vervuilingen door chemische stoffen, maar ook o.a. chroom-6, kwik- en loodsaneringen, asbestverwijdering, radioactief decontamineren en desinfectie van micro-organismen. Mourik presenteert deze activiteiten onder het label Mourik Remediation als onderdeel van Mourik Industry.