Zogenaamde gift aan overheid is niet aftrekbaar

VRB Adviesgroep waarschuwt voor ‘schenkingen’ aan Belastingdienst

UTRECHT, donderdag 24 februari 2022

Een nieuwe trend kan ondernemers in de problemen brengen als ze de Belastingdienst beschouwen als een liefdadigheidsinstelling. De Belastingdienst is net zoals gemeenten, provincies en waterschappen een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn giften aan deze overheidsinstanties onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar. Dit zou volgens een bepaalde groep ondernemers betekenen dat een verplichte betaling aan de fiscus ook zou kwalificeren als een fiscaal aftrekbare gift.

‘We krijgen een zorgwekkend aantal telefoontjes uit het gehele land met de vraag of dit mogelijk is. Er is een onderstroom van ondernemers die uit onvrede met het kabinetsbeleid geen belasting wil betalen’, stelt Pim van Rijswijk, directeur van VRB Adviesgroep, met ruim 1.000 ondernemers als klant één van de grote MKB-administratie-/belastingadvieskantoren.

Van Rijswijk: ‘Ook is er een groep die vanuit een soort woke-besef van mening is dat ze als mens autonoom zijn en helemaal geen belasting meer hoeven te betalen. We willen ondernemers waarschuwen dat ze hiermee uit de bocht vliegen want dit is absoluut niet het geval. Iedere belastingplichtige en elke ondernemer is verplicht om belasting te betalen en de betaling van deze belasting kwalificeert niet als aftrekbare gift. Op dit punt is namelijk jurisprudentie geweest, waarbij – op basis van de wetshistorie – met de term ‘verplichte bijdragen waar geen directe tegenprestatie tegenover staat’ niet gedoeld is op belastingschulden, maar op bijdragen die worden gedaan uit morele verplichting. Op basis hiervan kan het betaalde belastinggeld niet worden aangemerkt als aftrekbare gift.’

‘Reken je dus niet rijk, betaal keurig je belasting en voer dergelijke betalingen niet op als aftrekbare gift om toekomstige problemen te voorkomen.

https://www.bnr.nl/nieuws/financieel/10472385/gift-aan-belastingdienst-niet-aftrekbaar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *